ΧΡΗΣΙΜΑ

Πώς να ψάξετε για δουλειά χωρίς να σηκωθείτε από τον καναπέ σας


Πώς να ψάξετε για δουλειά χωρίς να σηκωθείτε από τον καναπέ σας
Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Όντας άνεργοι, να στηνόμαστε νωρίς-νωρίς στο περίπτερο περιμένοντας να πάρουμε στα χέρια μας την εφημερίδα των μικρών αγγελιών και να ξεφυλλίζουμε υπομονετικά τις σελίδες για να διαπιστώσουμε αν «παίζει» κάτι. Όχι ότι σήμερα η διαδικασία ανεύρεσης εργασίας είναι λιγότερο ψυχοφθόρα. Κάθε άλλο. Τουλάχιστον, το Internet μας παρέχει τα μέσα για να αναζητούμε θέσεις εργασίας εύκολα, γρήγορα και άμεσα.



Πώς όμως μπορείτε να οργανώσετε την έρευνά σας για να μην χάνετε χρόνο; Το «μυστικό» είναι να επισκέπτεστε σε καθημερινή βάση τις 6-7 σελίδες που ασχολούνται με την συλλογή μικρών αγγελιών. Οι περισσότερες από αυτές, έχουν αναπτύξει σύγχρονες μηχανές αναζήτησης οι οποίες σας επιτρέπουν να εντοπίσετε μόνο τις κενές θέσεις εργασίας που σας αφορούν. Τα κριτήρια επιλογής; Γεωγραφικά, επαγγελματικά, ωράριο απασχόλησης κλπ. Οι ιστοσελίδες εξεύρεσης εργασίας έχουν εξελιχθεί αρκετά. Σας επιτρέπουν να «ανεβάσετε» το βιογραφικό σας, να κάνετε αναζήτηση με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, εργασία κοντά στο σπίτι κλπ) ή ακόμη και να σας ειδοποιούν με e-mailκάθε φορά που εργοδότης ανεβάζει μια αγγελία που ταιριάζει στο προφίλ σας. Ποιους «σταθμούς» θα πρέπει να περιλαμβάνει η έρευνα σας; Δημοσιεύουμε έναν κατάλογο (όχι εξαντλητικό) με ιστοσελίδες που μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τις κενές θέσεις εργασίας.
  1. ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα τις θέσεις εργασίας που γνωστοποιούνται από τους εργοδότες. Θα βρείτε έναν κατάλογο με περισσότερες από 3500 θέσεις ο οποίος ανανεώνεται τακτικά. Επίσης, στη σελίδα μπορείτε να ανεβάσετε το βιογραφικό σας καθώς αντίστοιχα και οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν τις δικές τους αγγελίες.  
2. Χρυσή Ευκαιρία. Η γνωστή εφημερίδα μικρών αγγελιών, έχει ένα πολύ καλό «ψαχτήρι» αναζήτησης αγγελιών στην ιστοσελίδα. Φυσικά, δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε όλη την πληροφορία που υπάρχει στο έντυπο αλλά μπορείτε να σχηματίσετε μια πολύ καλή εικόνα.

3. Kariera.gr. Από τις δημοφιλέστερες σελίδες, μεταξύ άλλων διαθέτει και μηχανισμό ειδοποίησης όσων εγγραφούν.

4. Skywalker. Παρέχει υπηρεσίες και σε εργοδότες αλλά σε αναζητούντες εργασία για τους οποίους αναλαμβάνει την προώθηση του βιογραφικού τους.

5. Aggeliopolis.gr. Η ιστοσελίδα διαφημίζει ότι έχει 744.000 αγγελίες. Φυσικά, δεν αφορούν όλες σε αναζήτηση εργασίας. Υπάρχει ταξινόμηση ανά γεωγραφική περιοχή.

6. Jobicious.com. Και σε αυτή τη σελίδα παρέχονται υπηρεσίες σε εργοδότες και υποψήφιους εργαζόμενους.

7. Cosmosjobs.com
Προσοχή: μπορεί να σας φαίνεται περιττό να εγγραφείτε σε όλες αυτές τις σελίδες. Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτές οι σελίδες παρέχουν υπηρεσίες και σε εργοδότες οι οποίοι μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν κάνοντας μια αναζήτηση στα ηλεκτρονικά βιογραφικά της βάσης δεδομένων. Με ποιους εργοδότες συνεργάζεται η κάθε ιστοσελίδα, ο αναζητών, δεν μπορεί να το γνωρίζει. Τι του μένει; Να μοιράσει το βιογραφικό του και ότι γίνει. Ποτέ δεν ξέρεις σε ποιον χαμογελά η τύχh. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε και μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Όλο και κάποιο διαγωνισμό θα αρχίσει να βγάζει το δημόσιο καθώς η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει να γίνουν τόσες προσλήψεις όσες και οι απολύσεις.

Πηγή  http://www.fpress.gr/
----------------------------------------------------------------------------------
Πώς θα πληρώσετε τα χρέη προς το Δημόσιο, ποιοι χρειάζονται εγγυήσεις

Πώς θα πληρώσετε τα χρέη προς το Δημόσιο, ποιοι χρειάζονται εγγυήσεις
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για μικροοφειλέτες, μείωση των προσαυξήσεων ως και 50% και εγγυήσεις από τους μεγαλοοφειλέτες, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο.
Οσοι χρωστούν έως 5.000 ή 10.000 ευρώ θα αποπληρώσουν την οφειλή ανάλογα με τις δυνατότητές τους, χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα μέσα να πληρώσουν την υποχρέωση, ενώ, όσοι οφείλουν πάνω από 50.000, ευρώ θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές.
Μάλιστα, για τους οφειλέτες άνω των 300.000 ευρώ θα υπάρχει υποχρέωση να προσκομίζουν και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Παράλληλα στη νέα ρύθμιση προβλέπεται και μείωση των προσαυξήσεων, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής.
Οι εν λόγω μειώσεις θα αρχίζουν από 20%, για όσους καταβάλλουν τα χρέη σε 48 δόσεις, και θα κλιμακώνονται έως και 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μια δόση.
Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση
  1. Οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται σε 48 και θα είναι ισόποσες εκτός της τελευταίας
  2. Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31-12-12. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
  3. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ή 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο αν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων.
  4. Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.
  5. Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.
  6. Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.
  7. Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία και όσες έχουν κατ' επανάληψη ενταχθεί σε άλλες, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Βρείτε τους λογαριασμούς ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ μέσω internet και ξεχάστε τον… ταχυδρόμο

Βρείτε τους λογαριασμούς ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ μέσω internet και ξεχάστε τον… ταχυδρόμο

Ο λογαριασμός έφτασε στην πολυκατοικία σας αλλά είχε ήδη λήξει. Δεν ξέρετε πότε θα έρθει ο λογαριασμός στο εξοχικό και υποχρεώνεστε στον γείτονα ή στον συγγενή. Ο λογαριασμός σας κάπου χάθηκε και τρέχετε να τον πληρώσετε περιμένοντας υπομονετικά στις ουρές.

Σε όλα αυτά μπορείτε εδώ και τώρα να δώσετε ένα τέλος. Όλες οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να εκδίδουμε τους λογαριασμούς μας μέσω internet. OTE, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, άνοιξαν τις διαδικτυακές τους πύλες και μας περιμένουν. Δείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε:

ΔΕΗ: Στην σελίδα Ebillτης ΔΕΗ (https://www.dei.com.gr/EBill/Login.aspx?ReturnUrl=%2fEBill%2fMyBills.aspx) μπορείτε, εφόσον ακολουθήσετε τη διαδικασία εγγραφής η οποία γίνεται σχετικά γρήγορα και εύκολα αρκεί να έχετε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ ανά χείρας, μπορείτε να βρείτε όλους τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί για το ακίνητό σας κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου (δηλαδή τουλάχιστον τους τελευταίους έξι διμηνιαίους λογαριασμούς) ενώ αν θέλετε, μπορείτε να τους τυπώσετε σε αρχείο .pdf. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε όσα ακίνητα θέλετε. Διότι, η ΔΕΗ σας δίνει το δικαίωμα να έχετε στο όνομά σας ένα ρολόι για κάθε ακίνητο που έχετε στην ιδιοκτησία σας. Μπορείτε όλους τους λογαριασμούς να τους παρακολουθείτε μέσα από τη σελίδα e-bill χωρίς να χρειάζεται να μετακινήστε από το σπίτι. Για να συνδεθείτε στην υπηρεσία e-bill, θα χρειαστείτε:
  1. Τον αύξοντα αριθμό του λογαριασμού σας (θα τον βρείτε πάνω στο έντυπο του λογαριασμού στο αριστερό μέρος)
  2. Τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής ο οποίος επίσης αναγράφεται στο πάνω αριστερό μέρος του λογαριασμού σας.

ΕΥΔΑΠ: Η εταιρεία ύδρευσης, μέσω της ιστοσελίδας σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση (αν εγγραφείτε) μέχρι και στους 16 τελευταίους λογαριασμούς. Δεδομένου ότι η ΕΥΔΑΠ εκδίδει λογαριασμό ανά τρίμηνο, μπορείτε να πάτε αρκετά χρόνια πίσω. Ακόμη και αν δεν θέλετε να εγγραφείτε, μπορείτε να δείτε τον τελευταίο λογαριασμό αμέσως με το που θα εκδοθεί, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να περιμένετε τον ταχυδρόμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.eydap.gr/index.asp?a_id=390 και να πληκτρολογήσετε τον αριθμό μητρώου της ΕΥΔΑΠ και τον αριθμό του μετρητή. (και τα δύο αναγράφονται πάνω στον λογαριασμό).

ΟΤΕ: OOTE, εφόσον εγγραφείτε στην υπηρεσία MyOTEσας παρέχει διάφορες διευκολύνσεις πέραν της προφανούς, δηλαδή του να δείτε τον λογαριασμό σας. Μια ενδιαφέρουσα υπηρεσία, έχει να κάνει με την ηλεκτρονική έκδοση (και πληρωμή) του λογαριασμού σας ανά μήνα. Ως γνωστόν, ο ΟΤΕ ταχυδρομεί τον λογαριασμό ανά δίμηνο και το ποσό εμφανίζεται «φουσκωμένο». Όποιος προτιμάει να πληρώνει το ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις αντί σε μία διμηνιαία, έχει τη δυνατότητα να το κάνει μέσω Internet. Η διεύθυνση για να δείτε την ηλεκτρονική υπηρεσία είναι η εξής: https://www.ote.gr/web/guest/login?redirect=https%3A%2F%2Fwww.ote.gr%2Fweb%2Fguest

Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: Εξαιρετικά χρήσιμες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η σημαντικότερη υπηρεσία δεν είναι η δυνατότητα του να δείτε εγκαίρως τον λογαριασμό σας, αλλά η δυνατότητα να δείτε πόσο από τον δωρεάν χρόνο που διαθέτετε (ανάλογα με το πρόγραμμά σας) έχετε προπληρώσει έτσι ώστε να αποφύγετε την υπερχρέωση. Ως γνωστόν, με την εξάντληση του προπληρωμένου χρόνου, εφαρμόζεται η χρέωση ανά λεπτό και στις τρεις εταιρείες και μάλιστα με «ταρίφες» οι οποίες είναι αρκετά «τσουχτερές».

Πηγή  http://www.fpress.gr/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

102 πιστοποιητικά με ένα κλικ στον υπολογιστή από το σπίτι

102 πιστοποιητικά με ένα κλικ στον υπολογιστή από το σπίτι
Μέσα από την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης www.ermis.gov.gr οι πολίτες θα μπορούν εύκολα, άμεσα και χωρίς καμία ταλαιπωρία να αλληλεπιδρούν με τη Δημόσια Διοίκηση για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών, όπως είναι η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών.
Το μόνο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι να εγγραφούν ως χρήστες στην πύλη «Ερμής», www.ermis.gov.gr, και να μεταβούν στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους σε οποιοδήποτε κατάστημα ΚΕΠ. Εκεί θα πρέπει να βεβαιώσουν, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα, ότι είναι οι κάτοχοι ενός συγκεκριμένου ηλεκτρονικού λογαριασμού στην παραπάνω πύλη.
Ποιες είναι, όμως οι 102 υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του «Ερμή»

1. Αίτηση - δήλωση συνταξιούχου για αλλαγή διεύθυνσης (Γ.Λογιστήριο του Κράτους/Συντάξεις Δημοσίου)

2. Αίτηση καταγγελίας καταναλωτή στα ΚΕΠ

3. Αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α΄ Κύκλου, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου)

4. Αντικατάσταση απωλεσθέντος βιβλιαρίου κλάδων σύνταξης και πρόνοιας από το ΤΣΑΥ

5. Βεβαιώσεις περί τροποποίησης ή μη καταστατικών Α.Ε., περί μη ανάκλησης άδειας σύστασης Α.Ε., περί του ισχύοντος Δ.Σ., περί καταβεβλημένου κεφαλαίου Α.Ε. και λοιπών στοιχείων καταχωρημένων στο Μητρώο Α.Ε.

6. Βεβαίωση για το χρόνο επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

7. Βεβαίωση καταβολής εισφορών για φορολογική χρήση από ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ

8. Βεβαίωση μη οφειλής για συμμετοχή σε διαγωνισμούς από ΟΑΕΕ-πρώην ΤΕΒΕ

9. Βεβαίωση περί μη ασφάλισης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

10. Βεβαίωση περί μη συνταξιοδότησης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

11. Βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας Ν. 2084/92, για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από τη ΔΟΥ (ΟΑΕΕ - πρώην ΤΕΒΕ)

12. Βεβαίωση του ποσού της επιδοτούμενης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

13. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος καυσίμων

14. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε απροστάτευτα παιδιά

15. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών και ανασφάλιστα άτομα

16. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων τετραπληγικών - παραπληγικών και ακρωτηριασμένων

17. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης Βαριά Νοητικά Καθυστερημένων (Β.Ν.Κ.)

18. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης κωφαλαλίας

19. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με βαριά αναπηρία

20. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από AIDS

21. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από αιμορροφιλία

22. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία

23. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε σπαστικά άτομα

24. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τετραπληγικών - παραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου

25. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας

26. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης χανσενικών

27. Βεβαίωση χρόνου μη επιδοτούμενης ανεργίας ΟΑΕΔ

28. Βεβαίωση χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ε.Κ.Α.Μ. και στο Τ.Ε.Ε.Μ (Ν. 1813/1988, άρθρα 20 παρ. 3 και 47 παρ.1)

29. Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις ιατρικής του ΔΟΑΤΑΠ της εξεταστικής περιόδου του εκάστοτε έτους

30. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης ασφαλισμένου για αλλαγή διεύθυνσης

31. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μερισματούχου για έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μερίσματος

32. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μερισματούχου για προεξόφληση μερισμάτων

33. Διεκπεραίωση αίτησης - δήλωσης μετόχου για τη χορήγηση βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής (ΜΤΠΥ)

34. Έγγραφή -Πιστοποίηση Εργοδότη για χρήση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προκειμένου να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω Κ.Ε.Π. η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.)

35. Εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων του ΚΕΑΔ δικηγόρων ή ασκούντων δικηγόρων

36. Έκδοση βεβαιώσεων αδειών καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ζωικής προέλευσης

37. Έκδοση βεβαίωσης εγγραφής στο ΤΣΑΥ

38. Έκδοση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στο ΙΚΑ

39. Έκδοση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ

40. Έκδοση κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών προϊόντων ζωικής προέλευσης

41. Ενημέρωση καταναλωτή για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και γενικά δικαιώματα καταναλωτή για την προστασία του

42. Καταχώρηση εγκατάστασης εκτροφής, προμήθειας, πειραματισμού Π.Δ. 160/91 (64, Α΄)

43. Πιστοποιητικό Σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α΄ Κύκλου, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου)

44. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας μικρότερης των 2 ισοδύναμων ζώων (πλην των οικοσίτων)

45. Χορήγηση άδειας εισαγωγής ζώντων ζώων από τρίτη χώρα

46. Χορήγηση ακριβούς αντιγράφου βαθμολογικής αντιστοιχίας - πράξης αναγνώρισης (ΔΟΑΤΑΠ)

47. Χορήγηση αντιγράφου άδειας επάρκειας διδασκαλίας γλώσσας (λόγω απώλειας, καταστροφής της ήδη εκδοθείσας)

48. Χορήγηση αντιγράφου αποσπάσματος του διαγράμματος καθώς και του πίνακα που συνοδεύει μία κυρωμένη πράξη εφαρμογής (τελική ιδιοκτησία, υποχρεώσεις εισφοράς σε γη και χρήμα του ν. 1337/83)

49. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης

50. Χορήγηση αποσπάσματος πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΟΑΤΑΠ)

51. Χορήγηση βεβαίωσης αναπηρίας (Ν. 1579/1950)

52. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες δασκάλους ή νηπιαγωγούς

53. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες καθηγητές

54. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για ειδικό λογαριασμό πρόσθετων παροχών (ΤΣΜΕΔΕ)

55. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για κύρια σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ

56. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για τον κλάδο υγείας ΤΣΜΕΔΕ

57. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (ΤΣΜΕΔΕ)

58. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογίας εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

59. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογικής αντιστοιχίας (ΔΟΑΤΑΠ)

60. Χορήγηση βεβαίωσης για έγκριση ασφάλισης από τον ΟΓΑ - προώθηση δελτίου απογραφής για έκδοση βιβλιαρίου υγείας

61. Χορήγηση βεβαίωσης για το ομοταγές πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ)

62. Χορήγηση βεβαίωσης για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης από το ΝΑΤ

63. Χορήγηση βεβαίωσης εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ιατρού

64. Χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

65. Χορήγηση βεβαίωσης Ζώνης Επιχειρήσεων Ν. 1854/1951

66. Χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών από το ΔΟΑΤΑΠ

67. Χορήγηση βεβαίωσης μη συνταξιοδότησης από το ΝΑΤ

68. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στον ΟΓΑ

69. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ

70. Χορήγηση βεβαίωσης περί συνταξιοδότησης - διακοπής / αναστολής της συνταξιοδότησης και λοιπές βεβαιώσεις για τη συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ.

71. Χορήγηση βεβαίωσης ποσού σύνταξης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)

72. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

73. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές δασκάλους ή νηπιαγωγούς

74. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές καθηγητές

75. Χορήγηση βεβαίωσης συνταξιούχου (ΤΣΜΕΔΕ)

76. Χορήγηση βεβαίωσης του Ν. 142/1974

77. Χορήγηση βεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο, στους χειριστές ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Δ. 1041/1979, άρθρα 41 και 43)

78. Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος ΚΕΑΝ

79. Χορήγηση πιστοποιητικού αποφοίτησης από Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία

80. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα αρρένων

81. Χορήγηση πιστοποιητικού εντοπιότητας

82. Χορήγηση πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας

83. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ανηλίκων

84. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ή εξέτασης σε εξωτερικά ιατρεία ενηλίκων

85. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης

86. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για δασκάλους ή νηπιαγωγούς

87. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για καθηγητές

88. Χορήγηση πιστοποιητικού φοίτησης σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία

89. Χορήγηση υπηρεσιακού σημειώματος για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας στο διάστημα που δεν έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης

90. Χορήγησηςβεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας Αστυνομικών (Αστυφυλάκων - Αρχ/κων - Ανθυπαστυνόμων), Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών ( Ν. 2690/1999, άρθρα 4,5 και 12)

91. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ

92. Βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους παραγωγούς

93. Χορήγηση ανάλυσης αποζημιώσεων ΕΛΓΑ που καταβλήθηκαν στους παραγωγούς

94. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο)

95. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο)

96. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)

97. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις - εργοδότες)

98. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο)

99. Χορήγηση βεβαίωσης ενισχύσεων ΠΣΕΑ σε παραγωγούς (ΕΛΓΑ)

100. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο)

101. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο)

102. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)

Πηγή  http://www.fpress.gr/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μάθε τι γνωρίζει ο «Τειρεσίας» για σένα


Σ’ έβαλε η τράπεζα στη «μαύρη λίστα;» Μάθε τι γνωρίζει ο «Τειρεσίας» για σένα
Με την ταχύτητα που «κοκκινίζουν» τα πάσης φύσεως δάνεια, είναι λογικό και αναμενόμενο ο «Τειρεσίας» να «φουσκώνει» με ολοένα και περισσότερα δεδομένα. Πώς όμως μπορούμε να μάθουμε τι γνωρίζει η «μαύρη λίστα» των τραπεζών για εμάς και τις υποχρεώσεις; Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να χορηγεί στοιχεία κατόπιν αιτήσεως. Δείτε ποια είναι η διαδικασία χορήγησής τους

Η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ AE τηρεί Aρχείο Δεδομένων Oικονομικής Συμπεριφοράς στο οποίο περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες στοιχείων:
1. δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων (ΣΑΥ) (Aκάλυπτες επιταγές, απλήρωτες (κατά τη λήξη τους) συναλλαγματικές, αιτήσεις πτωχεύσεων, αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη (αρ. 6 παρ.2 ν 3588/2007), εξέλιξη αιτήσεων πτωχεύσεων, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις και επιταγές προς πληρωμή βάσει του N.Δ. του 1923, καταγγελίες συμβάσεων καρτών και προσωπικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και διοικητικές κυρώσεις κατά παραβατών φορολογικών νόμων).
2. δεδομένα υποθηκών-προσημειώσεων (ΣΥΠ) και

3. δεδομένα χορηγήσεων δανείων/καρτών (ΣΣΧ). Σε αυτό το σύστημα καταχωρούνται πληροφορίες που αφορούν σε ενήμερες και σε καθυστέρηση οφειλές δανείων καταναλωτικής πίστης (προσωπικών, καταναλωτικών, ανοιχτών και λιανικής πρακτόρευσης), πληροφορίες για στεγαστικά δάνεια και χορηγήσεις πιστώσεων μέσω δικαιώματος υπερανάληψης από καταθετικό λογαριασμό, τρεχούμενο ή όψεως (overdrafts) και πιστωτικών καρτών, που οι τράπεζες έχουν χορηγήσει σε πελάτες τους.

Πώς όμως θα μάθουμε ποιες από αυτές τις πληροφορίες έχει καταχωρίσει η Τειρεσίας στο όνομά μας;
«Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 2472/97 πρόσβαση στο Αρχείο Δεδομένων της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, προκειμένου να γνωρίζει εάν τηρούνται σε αυτό δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν» αναφέρει η Τειρεσίας ΑΕ στην ιστοσελίδα της. Για καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ έχει συστήσει ειδικό «Γραφείο Εξυπηρέτησης» το οποίο δέχεται, εξετάζει και απαντά σχετικά έγγραφα αιτήματα. Η αίτηση πρέπει να αποστέλλεται ταχυδρομικώς, «δεόντως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής σας από Δημόσια Αρχή) ή να παραδίδεται αυτοπροσώπως ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο στα γραφεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ».

Το έντυπο της αίτησης μπορείτε να το βρείτε κάνοντας κλικ εδώ

Tα γραφεία εξυπηρέτησης κοινού της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ βρίσκονται:
α. στην Αθήνα οδός Μασσαλίας 1 Τ.Κ. 106 80
β. στο Μαρούσι Αττικής οδός Αλαμάνας 1 και Πρεμετής Τ.Κ. 151 25 (Ταχυδρομική Θυρίδα 61086).
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 210 36.76.700 Fax: +30 210 36.76.750
Ώρες λειτουργίας των Γραφείων Εξυπηρέτησης Κοινού: 8.30 π.μ. - 2.00 μ.μ.

Και αν βρεθεί λάθος;
Στην Τειρεσίας προβλέπεται και σύστημα διαγραφής υποχρεώσεων. Ιδού τι αναφέρει η ίδια η εταιρεία:
• Διαγραφή δεδομένου από το Αρχείο πραγματοποιείται σε περίπτωση δανείου ή κάρτας για την οποία έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση με την οποία βεβαιώνεται ότι το υποκείμενο δεν ανέλαβε εγκύρως υποχρέωση από το συγκεκριμένο δάνειο ή την κάρτα.Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να προσκομισθεί στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, από τον ενδιαφερόμενο επικυρωμένο αντίγραφο της σχετικής δικαστικής απόφασης μετά των δικαιολογητικών τελεσιδικίας της. Σε περίπτωση έκδοσης οριστικής δικαστικής απόφασης με την οποία βεβαιώνεται ότι το υποκείμενο δεν ανέλαβε εγκύρως υποχρέωση από το συγκεκριμένο δάνειο ή κάρτα, τότε η σχετική πληροφορία του αρχείου συμπληρώνεται σχετικώς με την ένδειξη «ακυρώθηκε».

• Όταν αποδεικνύεται τεκμηριωμένα ότι συγκεκριμένο δεδομένο δεν αφορά το υποκείμενο εις το οποίο φέρεται ότι ανήκει,διαγράφεται.Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της διαγραφής ενός δεδομένου από τη μερίδα ενός υποκειμένου, ως μη ανήκοντος σ΄ αυτό, πραγματοποιείται δια του επανελέγχου του πρωτογενούς πληροφοριακού στοιχείου. Ο επανέλεγχος και η διαγραφή πραγματοποιείται κατόπιν προτάσεως του υποκειμένου προς την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.Με βάση το αποτέλεσμα του επανελέγχου η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Πηγή http://www.fpress.gr/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης μέσω διαδικτύου



Με αφορμή περιστατικό που καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Άρτας και αφορά σε απάτη μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα εξαπάτηση 52χρονου ημεδαπού, ο οποίος μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες, κατέθεσε χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό για δήθεν αγορά αυτοκινήτου, το οποίο διατίθετο προς πώληση μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας και το οποίο δεν παρέλαβε ποτέ, υπενθυμίζονται χαρακτηριστικά περιστατικά εξαπάτησης πολιτών προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν και να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης:

Χαρακτηριστικά περιστατικά εξαπάτησης πολιτών που συνέβησαν σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας:

- Την 04-12-2012 ύστερα από επικοινωνία μέσω διαδικτύου 53χρονου με άγνωστο δράστη, συμφωνήθηκε αγοραπωλησία ενός μηχανήματος έργων (JCB). Την 05-12-2012 o 53χρονος κατέθεσε σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος, που του εστάλη μέσω e -mail, το χρηματικό ποσό των 4.800 ευρώ ως προκαταβολή. Παρά τα συμφωνηθέντα, μέχρι σήμερα δεν παρέλαβε τίποτα, ενώ ο δράστης εξαφανίστηκε και δεν απαντάει στις προσπάθειες επικοινωνίας του παθόντα.

- 29χρονος ισχυριζόμενος ότι διοργάνωνε και πραγματοποιούσε «ταξιδιωτικά πακέτα» εξαπατούσε πολίτες. Διαφήμιζε τα ταξίδια σε διάφορα «προφίλ» ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, εισπράττοντας παράλληλα χρηματικά ποσά από πολίτες ως προκαταβολές. Χρήστες του διαδικτύου αν και είχαν πληρώσει για φθηνά «πακέτα» διακοπών που διαφημίζονταν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

- Μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αρκετοί πολίτες. Σκοπός των αποστολέων είναι η συλλογή προσωπικών δεδομένων των παραληπτών και η εξαπάτηση αυτών. Τα συγκεκριμένα μηνύματα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα και έχουν ως αποστολέα αριθμούς κινητού τηλεφώνου από το εξωτερικό.

- 58χρονος αλλοδαπός, δέχτηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από 42χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως τραπεζικός υπάλληλος στη Νιγηρία και προφασιζόταν ότι συγγενικό του πρόσωπο είχε κληρονομήσει το ποσό των 6.000.000 δολαρίων Η.Π.Α. Με την πρόφαση αυτή και με την υπόσχεση ότι θα έδινε ανταμοιβή στον 58χρονο αν τον βοηθούσε, είχε καταφέρει να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 2.350 ευρώ, για τη δήθεν κάλυψη δικαστικών εξόδων, εξόδων μεταφοράς των χρημάτων και τη δήθεν αποδέσμευση της κληρονομιάς, ενώ απαιτούσε συνεχώς την καταβολή και άλλων χρημάτων. Ο 42χρονος είχε καταφέρει να αποσπάσει χρηματικά ποσά και από άλλους, ενώ αποτελούσε μέλος διεθνούς κυκλώματος που εξαπατούσε κατά τον ίδιο τρόπο ανυποψίαστους πολίτες.

Στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου της εξαπάτησης των πολιτών κατά τις οικονομικές συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου, συνιστάται:

- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιείτε μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα να ελέγχετε την εγκυρότητα των ιστοσελίδων, μέσω των οποίων πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές αγορές ή κρατήσεις.

- Να κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το διαδίκτυο, χρησιμοποιείστε προπληρωμένες κάρτες, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

- Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.

- Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία. Επίσης, μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

- Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τον αποστολέα, είναι προτιμότερο πριν απαντήσετε σε email να επικοινωνήσετε με την εταιρεία - αποστολέα για να εξακριβώσετε ότι δεν πρόκειται για περίπτωση απάτης. Μην ακολουθείτε link από email ή ιστοσελίδες, αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητάνε να επισκεφθείτε.

- Πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή, να ελέγχετε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία βρίσκεστε αρχίζει με «https://» και όχι απλά «http://». Έτσι διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή σύνδεση web (httpsecure).

- Μην αγοράζετε ποτέ προϊόντα που διαφημίζονται σε spam email ούτε να πλοηγείστε στα link που περιέχονται σε αυτά, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι απάτες.

Να μην εμπιστεύεστε άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε chat room και να μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές συναλλαγές:

- Να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί, και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.

- Αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους θα διευκολύνετε πολύ τους δράστες.

- Μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχετε πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-6476464, 210-6476461 και 11012
E-mail: 11012@hellenicpolice.gr & ccu@cybercrimeunit.gov.gr


Πηγή http://clopyandpaste.blogspot.gr/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 Έλληνες γιατροί συμβουλεύουν: «Τί δεν θα έκανα ποτέ»




Για ποιον λόγο ένας καθηγητής Δερματολογίας δεν θα έκανε ποτέ σολάριουμ, ένας καθηγητής Φαρμακολογίας δεν θα εμβολιαζόταν κατά της γρίπης και ένας καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν θα έδινε στο παιδί του αντιβίωση με τα πρώτα συμπτώματα; Δέκα επιστήμονες από τον χώρο της υγείας εξηγούν γιατί δεν θα έκαναν τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι Έλληνες όσον αφορά στην υγεία τους.

Ανδρέας Κατσάμπας - Επίτιμος καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 
«Δεν θα έκανα ποτέ σολάριουμ»

Όλες οι μελέτες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών οργανώσεων που αφορούν στον καρκίνο του δέρματος συμβουλεύουν εναντίον του σολάριουμ, διότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προωθήσει την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο ήλιος είναι άφθονος, η χρήση του σολάριουμ είναι περιττή. Συμπερασματικά, όχι απλώς δεν θα έκανα ποτέ σολάριουμ, αλλά δεν το συνιστώ επ' ουδενί για αισθητικούς λόγους. Όταν χρησιμοποιούμε ακτινοβολίες παρόμοιες με αυτές που εκπέμπει το σολάριουμ, το κάνουμε μόνο για θεραπευτικούς λόγους σε διάφορα νοσήματα, όπως είναι η ψωρίαση. Πέραν αυτού, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν στην Ελλάδα τα μηχανήματα έχουν περάσει τις μελέτες δοσομέτρησης για τις λυχνίες και το μήκος κύματος, που αφορούν στην ασφάλειά τους.

Νίκος Μπατάκης - Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, συντονιστής - διευθυντής του 
Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός 
«Δεν θα έκανα ακτινογραφίες χωρίς σοβαρό λόγο»

Κατ' αρχάς η ακτινογραφία γίνεται με ιοντίζουσες ακτινοβολίες, που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στο σώμα μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ανεξέλεγκτες ακτινογραφίες είναι βλαπτικές για την υγεία και παράγοντας πρόκλησης καρκίνου (καρκινογένεσης). Άρα η έκθεση σε αυτές τις ακτινοβολίες πρέπει να γίνεται με φειδώ και βάσει των κλινικών ενδείξεων. Αυτό ισχύει για την αξονική τομογραφία και την απλή, όχι όμως για τη μαγνητική, η οποία ανήκει στα μαγνητικά πεδία. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν περιγραφεί οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η ακτινοβολία είναι αθροιστική, δηλαδή δεν έχει σημασία εάν κάνουμε μία ακτινογραφία σήμερα και μία έπειτα από τρία χρόνια. Για αυτούς τους λόγους και η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρείαέχει συντάξει ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι γιατροί ώστε να αποφεύγονται ακτινοδιαγνώσεις χωρίς λόγο.

Δημήτρης Κουβέλας - Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
«Δεν θα έκανα το εμβόλιο της γρίπης»

Ούτε το έχω κάνει ούτε θα το έκανα το εμβόλιο της γρίπης. Και αυτό διότι δεν έχει ένδειξη για εμένα. Είμαι νεότερος από 65 ετών, δεν έχω χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, ούτε και κάποια άλλη ενεργό νόσο, η οποία θα αποτελούσε παράγοντα σημαντικής επιβάρυνσης του οργανισμού μου σε περίπτωση νόσησης από γρίπη. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης ότι δεν υπάρχει φάρμακο που να στερείται ανεπιθύμητων δράσεων, επομένως ο λόγος κόστους - ωφέλειας είναι αρνητικός. Δεν είναι λοιπόν μόνο το άμεσο κόστος που επιβαρύνει τα Ταμεία, έχει σχέση και με την ουσία της άσκησης καλής ιατρικής πρακτικής. Επίσης, δεν έχει σημασία αν είναι ή δεν είναι καινούργιο το εμβόλιο. Κατά τεκμήριο τα εμβόλια που βγαίνουν στην αγορά είναι δοκιμασμένα.

Κωνσταντίνος Νάτσης - Πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, ορθοπεδικός χειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης 
«Δεν θα έπαιρνα ποτέ αναβολικά»

Ακόμη και όταν έκανα πρωταθλητισμό - ήμουν στους δρόμους αντοχής του σκι (cross - country skiing), το οποίο είναι ολυμπιακό άθλημα - ποτέ δεν πήρα αναβολικά. Και αυτό διότι γνωρίζω πολύ καλά τα δεκάδες πράγματα που μπορεί να πάθει κάποιος. Τα πιο συχνά είναι ατροφία στους όρχεις και μείωση του όγκου του σπέρματος, αλλαγές οι οποίες δεν είναι ανατάξιμες. Προκαλούν επίσης χημικό ευνουχισμό (καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, σεξουαλική ανικανότητα, γυναικομαστία και στείρωση). Επιπλέον, υπερβολική αύξηση ασβεστίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αδυναμία, εύκολη κόπωση, αλλά και σχηματισμός λίθων στους νεφρούς. Εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις, στα μάτια και στο δέρμα, πεπτικό έλκος και αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα. Επίσης, υπάρχουν ακόμη χειρότερα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πολυκυτταραιμία διότι διεγείρουν τον μυελό των οστών να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και σοβαρές ηπατικές βλάβες, όπως κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Και όλα αυτά αποδεδειγμένα σε κανονικές ποσότητες, όχι σε εκατονταπλάσιες που λαμβάνουν κάποιοι αθλητές.

Ηρακλής Πούλιας - Συντονιστής διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού
«Δεν θα εμπιστευόμουν μόνο το PSA για τον καρκίνο του προστάτη»

Ποτέ δεν θα εμπιστευόμουν αποκλειστικά το PSA (προστατικό αντιγόνο), διότι δεν είναι ένας απλώς δείκτης, είναι ένα σημαντικό νούμερο σε μια «συνάρτηση» διαγνωστικών παραγόντων που χρήζουν επεξεργασίας και αξιολόγησης μόνο από τον ουρολόγο. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, αρκεί να σας πω ότι μόνο ένας στους τέσσερις άνδρες με παθολογικό PSA έχει τελικά καρκίνο του προστάτη. Γεγονός που σημαίνει ότι οι τρεις έκαναν την αιματολογική εξέταση χωρίς να υπάρχει λόγος και επιπλέον νομίζουν ότι κάτι τους συμβαίνει και υποβάλλονται σε εξετάσεις επίπονες και κάποιες φορές και σε θεραπείες. Κάτι άλλο, εκτός από κακοήθεια, που μπορεί να αποκαλύψει το PSA είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος είναι μακράς και καλής πορείας (μη επιθετικός). Αυτή η κατηγορία των αρρώστων με μη επιθετικό καρκίνο υποβάλλεται σε θεραπείες και σε χειρουργεία μη απαραίτητα, τα οποία πιθανόν να έχουν παρενέργειες, όπως στυτική δυσλειτουργία και, σπανιότερα, ακράτεια ούρων. Εν κατακλείδι, την ένδειξη αυτή πρέπει να τη θέτει μόνο ο ουρολόγος, αλλά δυστυχώς γίνεται κατάχρηση της εξέτασης από διάφορους γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς κ.ά.).

Λιάνα Μαΐλη - Υπεύθυνη εμβολιασμού παιδιών στους Γιατρούς του Κόσμου
«Δεν θα παρέλειπα εμβόλιο του παιδιού μου»

Σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα το παιδί μου ανεμβολίαστο στα βασικά εμβόλια. Τα βασικά είναι για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, ηπατίτιδα Β και παρωτίτιδα. Αυτά είναι τα εμβόλια που γίνονται στους πρώτους 15 μήνες της ζωής. Δεν έχουν όμως όλα τα παιδιά τη δυνατότητα σήμερα να είναι ασφαλισμένα για να εμβολιάζονται. Έτσι, ολοένα περισσότερα παιδιά στη χώρα μας είναι ανεμβολίαστα ακόμη και στα βασικά. Αν αυτό συνεχίσει και επεκταθεί, τότε υπάρχει κίνδυνος σε μερικά χρόνια στην Ελλάδα να δούμε ασθένειες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρχουν στο μέλλον. Σημαντικός αριθμός παιδιών στην Ελλάδα κινδυνεύει. Για αυτούς τους λόγους προσπαθούμε να εμβολιάζουμε καθημερινά όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε δωρεάν.

Δημήτρης Δικαίος - Αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος της Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο
«Δεν θα έπαιρνα συστηματικά χάπια για να κοιμάμαι»

Δεν θα έπαιρνα συστηματικά χάπια για τον ύπνο. Διότι αυτή η κατηγορία έχει το πρόβλημα ότι, αν τα παίρνει κάποιος συστηματικά, ο οργανισμός τα συνηθίζει και με τον καιρό σταματά η δράση τους, αλλά δεν μπορεί να τα κόψει και να κοιμηθεί δίχως αυτά. Μάλιστα, στη φάση της διακοπής ο ύπνος είναι χειρότερος από τη φάση πριν από τη λήψη τους. Ο δεύτερος λόγος που δεν θα τα έπαιρνα είναι πως πιστεύω ότι οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και οι διάφορες τεχνικές της υγιεινής του ύπνου έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μακροχρόνια αντιμετώπιση της αϋπνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπαιρνα ένα χάπι για τον ύπνο σε ειδικές καταστάσεις, όπως ένα αεροπορικό ταξίδι μεγάλης διάρκειας ή εάν υπάρχει κάποιος λόγος έντονου στρες για δύο ή τρεις ημέρες. Πάντως, θα φρόντιζα να τα διακόψω αμέσως, αν αισθανόμουν ότι τα είχα ανάγκη έπειτα από χρήση μερικών ημερών για να κοιμηθώ. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω, πάντως, ότι για κάποιους ανθρώπους η συνεχής χρήση σε μικρή δόση (όχι σε μεγάλη, ποτέ) οποιουδήποτε υπνωτικού έχει γίνει συνήθεια που θα δυσκολεύονταν να αποχωριστούν.

Σωτήρης Τσιόδρας - Λοιμωξιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
«Δεν θα έδινα αντιβίωση στο παιδί μου για τον πυρετό»

Για έναν υψηλό πυρετό μπορεί να ευθύνεται μια λοίμωξη τόσο από μικρόβιο όσο και από κάποιον ιό. Στην Ελλάδα είναι πολύ γνωστό ότι οι περισσότεροι αγοράζουν μόνοι τους για θεραπεία αντιβιοτικά χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να ρωτούν τον γιατρό. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά και όταν πραγματικά αρρωστήσει από βακτήριο να μην έχουμε επιλογή φαρμάκου που θα το καταπολεμήσει. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Αν το παιδί ή ο ενήλικος έχει συνάχι, πόνο στα κόκαλα, αίσθημα κούρασης και πυρετό, δεν χρειάζεται αντιβίωση διότι πρόκειται για συμπτώματα κρυολογήματος. Ο οργανισμός μας έχει όπλα κατά των ιών και αντιμετωπίζει το κρυολόγημα χωρίς την αντιβίωση. Εξάλλου, ένα υγιές παιδί έχει όλα τα εφόδια να αντεπεξέλθει στις ιώσεις. Προτιμώ να του δίνω υγρά, να το ξεκουράζω, να καταπολεμώ τον πυρετό με τα συνήθη αναλγητικά και τις μύξες με φυσικό ορό, και μόνον αν επιμείνουν τα συμπτώματα να ζητήσω τη γνώμη ειδικού.

Αναστασία Αμφιλοχίου - Υπεύθυνη της Μονάδας Μελέτης Υπνου στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο 

«Δεν θα απέρριπτα την εναλλακτική ιατρική»

Προτιμώ τις μη χημικές θεραπευτικές θεραπείες όπου αυτό είναι εφικτό, διότι τα χημικά φάρμακα έχουν πάντα παρενέργειες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει χημικό φάρμακο χωρίς παρενέργεια - ακόμη και τα απλά αναλγητικά ή τα αποσυμφορητικά της μύτης. Το κακό με τις χημικές φαρμακευτικές θεραπείες, όταν παρουσιαστούν παρενέργειες, είναι ότι μετά πρέπει να χορηγηθεί νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της παρενέργειας, και αυτό γίνεται επειδή η θεραπεία είναι συμπτωματική και όχι ολιστική. Ο βελονισμός, για παράδειγμα, είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος, εφαρμόζεται εδώ και 4.000 χρόνια χωρίς διακοπή, και σήμερα υπάρχουν νοσοκομεία στην Κίνα που αντιμετωπίζουν ακόμη και πολύ σοβαρές παθήσεις με παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπληρωματική θεραπεία στη δυτική ιατρική. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, ούτε δογματισμοί. Βεβαίως, η επιλογή και η εφαρμογή γίνεται πάντα και μόνο από γιατρούς.

Περμανθία Πανανή - Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Αθήνας 
«Δεν θα απέκλεια ποτέ τον τοκετό στο σπίτι»

Εγώ ως έγκυος και μελλοντική μητέρα θα επέλεγα να γεννήσω στο σπίτι, αν υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ο τοκετός να διεκπεραιωνόταν από επαγγελματία υγείας εντεταλμένο και νομοθετικά κατοχυρωμένο - δύο μαίες ή γιατρός και μαία. Και βέβαια θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος που να μη με κατατάσσει στην κατηγορία του υψηλού περιγεννητικού κινδύνου (όπως π.χ. να μην έχω υπέρταση και διαβήτη). Θα το έκανα γιατί ο τοκετός στο σπίτι είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να έρθει ένα παιδί με ηρεμία στην οικογένεια και δεν είναι τόσο τραυματικός όσο ένας παρεμβατικός τοκετός. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μητέρα και το παιδί, γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση στο σπίτι. Ως μαία θα ήθελα πάρα πολύ να μπορώ να διεκπεραιώνω τοκετούς στο σπίτι. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ολλανδία το 24,3% των τοκετών γίνεται στο σπίτι.

Πηγή 
http://clopyandpaste.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου